К основному контенту
Оформлення спадщини  без заповіту.

Згідно Цивільного кодексу України існує два види спадкування:
- спадкування за заповітом
- спадкування за законом.
У разі відсутності заповіту або визнання його недійсним, спадкування здійснюється за законом. При спадкуванні за законом спадкоємці отримують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом отримує право на спадкування, якщо відсутні спадкоємці попередньої черги. Після відкриття спадщини, черговість спадкування за законом може бути змінена нотаріально посвідченим договором.
Цей договір не може порушити права спадкоємця, який в ньому не бере участі.
Також, фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, за рішенням суду, може отримати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування,  уразі якщо, дана фізична особа протягом тривалого часу матеріально забезпечувала, надавала іншудопомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво  знаходився убезпорадному стані.

Черговість спадкування:
В першу чергу за законом право на спадкування мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, чоловік, який його пережив, і батьки.
У другу чергу за законом право на спадкування мають рідні брати та сестри спадкодавця, бабуся, дід як з боку батька, так і з боку матері.
У третю чергу за законом право на спадкування мають мають рідні дядько, тітка спадкодавця.
У четверту чергу за законом право на спадкування мають особи, які проживали зі спадкодавцемоднією сім'єю не менш як 5 років до моменту відкриття спадщини.
У п'яту чергу за законом право на спадкування мають родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення
усувають від права на спадкування родичів більш далекого ступеня спорідненості.
У п'яту чергу за законом також входять утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.
Утриманцем вважається неповнолітня, недієздатний особа, яка не що було
членом сім'ї спадкодавця, але більше п'яти років отримувала від нього матеріальну допомогу, яка була для утриманців єдиним джерелом коштів для існування.
Для оформлення спадщини за законом кожен спадкоємець особисто звертається до
нотаріуса і пише заяву про прийняття спадщини. Заява заповнюється у нотаріуса
за місцем відкриття спадщини.
Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місць проживання у спадкодавця було кілька, то останнє місце реєстрації.
Якщо спадкодавець проживав за межами території України, але на території
Україна залишилося нерухоме майно, то місцем відкриття спадщини, згідно Закону України «Про міжнародне приватне право», буде місце знаходження такого
нерухомого майна.
Законодавством  встановлений шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини.
Часом відкриття спадщини є день смерті спадкодавця або день з якого він визнаний померлим.
Для подачі заяви необхідно мати при собі паспорт,індефікаційний код, всі інші документи бажано пред'явити нотаріусу, але в разі їх відсутності, можна надати пізніше. Головним завданням є своєчасна подача заяви.
Після подачі заяви настає етап збору документів, перелік яких буде визначено нотаріусом, який буде вести спадкову справу. Тому дуже важливо попередньо, перед відкриттям спадкової справи отримати консультацію від нотаріуса, так як подальша заміна нотаріуса не завжди можлива.
По закінченню шести місяців, якщо всі необхідні документи зібрані, спадкоємець звертається до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину.

При виникненні питань щодо оформлення спадщини, ви можете звернутися в наш єдиний спадковий сервіс , де вам допоможуть з оформленням спадщини.